Přeskočit na hlavní obsah

Kam se psem v okolí Splitu

Dnes to nebude o našem putování, ale o tipech na výlety se psem okolo Splitu. Šejminka za vás samozřejmě všechny proťapkala, takže vám doporučíme jen ty nejlepší.

Split

Samotný Split je docela fajn místo pro psy, i když zároveň uznávám, že do spousty parků čtyřnozí chlupáči nesmějí. Hned ale v přístavu najdete zeleň, takže nebudete mít žádné problémy s venčením, pokud se ubytujete v centru. Jestliže ale chcete k tomu venčení přidat pořádnou romantiku, vylezte nad město do parku Šuma Marjan. Uděláte něco pro psa, pro zdraví a i pro svoji mysl, kterou takováto procházka jistě obohatí.

Jezero Peručko

60 kilometrů od Splitu najdete jezero Peručko, které ač je vybudováno uměle, rozhodně přináší neumělý zážitek. Pro psa naprosto ideální místo, kde je klid, zeleň, voda, výhledy, žádné zákazy a dokonalá příroda.

Starověká pevnost Sinj

Až pojedete od jezera Peručko, nezapomeňte se zastavit v městečku Sinj a vylézt ke starověké pevnosti nad městečkem. Jedná se o náboženskou cestu, na jejímž vrcholu se nachází kostel Panny Sinjské Gospa Sinjska. Kromě kostela může pes všude. My jich zde potkali několik. Místo doporučuji pro nádherné výhledy.

Hrad Klis

Pro milovníky hradů doporučuji navštívit impozantní pevnost Klis, která dominuje celému okolí a opět vám poskytne dokonalý výhled. Hlavně ale do pevnosti mohou psi, takže se nemusíte bát, že byste výlet podstupovali zbytečně.

Omiš

Snad nelze být ve Splitu a nenavštívit městečko Omiš, kde najdete zříceniny hradů i dlouhé pláže. Přírodní zajímavostí je pak místo, kde se vlévá řeka Cetina do Jadranského moře. V Omiši najdete také několik psích výběhů. Osobně doporučuji několikakilometrový výlet nad řekou Cetinou (Poučna staza Leopolda Mandica). Příjemný výlet bez turistů a s výhledy na řeku Cetinu.


Trogir


Na závěr tip na návštěvu dokonalého městečka Trogir, jehož centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jestli něco okolo Splitu doporučuji, je to právě toto místo. Celé centrum můžete bez problému projít se psem a najdete v něm i místa, kde se čtyřnohý přítel můžete bez problémů vyvenčit.







PSÍ BLOG
Kniha Život se shiba-inuhttp://predprodej.zivotseshibainu.cz/
Náš Facebook: https://www.facebook.com/zivotseshibainu/
Náš Instagram: @zivotseshibainu nebo @modernakovi





Komentáře

  1. Máte velice krásný, blog a tento článek byl velmi zajímavý, jsem ráda že se někdo věnuje cestovaní se psem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji moc... Jsem ráda, že se blog i článek líbí. Krásný den...

      Vymazat
  2. Parada ďakujem za rady https://topden.sk/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš