Přeskočit na hlavní obsah

Článek o šibách, který nebude v časopise


Jaké to je mít doma shiba-inu?

Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu. 

Je shiba vycvičitelný pes? Myslíte si, že se toto plemeno hodí i pro začátečníky?

V hlavě se mi teď vybavilo srovnání Border kolie a Shiba-inu. Při tomto porovnání říkám, že se šiba vycvičit nedá. Šiba sice rychle pochopí, co po ní člověk chce, ale nepochopí, proč by to měla dělat. Myslím, že v tomto je hodně podobná lidem. Má svoji hrdost. Pokud jí něco nedává smysl, tak to neudělá. Vycvičit šibu je proto velmi složité a je i otázka, zda je to žádoucí. Takto vycvičený pes vám možná ušetří dost starostí, ale zároveň se ztratí typická šibí povaha, která dělá šibu šibou, tedy přesně ta povaha, pro kterou toto plemeno tak milujeme.
A zda je vhodná pro začátečníky? Myslím si, že tady nejde vůbec o to, zda má člověk zkušenosti se psy nebo ne. Na šibu se podle mě nelze připravit. V každém případě není vhodná pro každého. Mnoho lidí si určitě řekne, že by takového psa mít doma chtěli, ale myslím si, že jen málokdo ho dokáže zvládnout. Šiba k sobě potřebuje klidné a vyrovnané lidi. Cholerici a melancholici jsou pro ni peklem a ty problémy budou vzájemné. Musíte mít v sobě hodně klidu, trpělivosti a důslednosti, abyste vůbec byli schopni zvládnout šibu. Takže se neptejme, zda je šiba vhodná pro začátečníky, ale zda jsme my vhodní pro ni. 

Je shiba ideálním psem na túry? Jaké zvládne vzdálenosti a v jakém terénu?

Na výlety je šiba ideálním psem. Zvládne opravdu hodně, ale je to také o tom, na co je pes zvyklý od štěněčího věku. My s ní chodíme pravidelně, téměř každý víkend a za ten víkend je schopná ujít i kolem 40 km a je z výletů úplně nadšená. Nejvíce jsme v jeden den ušli 25 km. Šiba zvládne jakýkoliv terén. Asi nejnáročnější byla pro ni naše túra ve Vysokých Tatrách, kde nás čekaly velmi kamenité a náročné trasy. Šiba je ušla naprosto v pohodě.

Poslechne shiba na přivolání? Má šiba silný lovecký pud? 

Šiba na volno je neustále diskutované téma a pro mnoho lidí je to doslova „mission impossible“. Naučit šibu přivolání je opravdu to nejtěžší, co se jí naučit dá. Náš pes umí otočky, bedýnky, chodit u nohy, zastavovat u přechodů, obcházet lampy, ale na 100 % přivolání prostě nezvládne. Mohu ale říci, že i v něm jsme udělali mnoho pokroků a na výletech, kde je minimální pravděpodobnost, že narazíme na lidi, ji na volno pouštíme a v 90 % za námi na přivolání přiběhne. Jde i o to, jak silnou vazbu se psem vytvoříte. Šejmi, i když nepřiběhne, vždy si nás drží na dohled. Když ale vidí srnku nebo zajíce, tak prostě uteče, ale brzo se také vrátí. Lovecký pud je u šib opravdu silný. I v městě na vodítku bude chtít lovit holuby, hlodavce, a když kolem vás prolítne na sídlišti zajíc, raději se na vodítku uškrtí, ale bude ho chtít chytit.

Jak vychází shiba s jinými psy?

Opět je odpověď na tuto otázku individuální a do velké míry záleží na správné socializaci psa v začátku. Znám šiby, zvláště psy, kteří se nesnesou vůbec se žádným psem. Feny jsou v tomto ohledu lepší. Co jsem si ale tak povídala se cvičiteli a ověřila si i v praxi, šiba umí hrozně dobře číst chování ostatních psů. Geniálně odhaduje situaci, zvláště u psů, které vidí poprvé. Pořídit šibu k většímu psovi bych si ale netroufla. Po určité době šiba ztrácí zábrany, postavení druhého psa nerespektuje a hodně ostatní psy dráždí, což by nemuselo skončit dobře. 

Komentáře

  1. Pro choleriky podle mě ideální pes. Když jsem říkal "deme ven" a on na mě blbě čuměl tak sem ho chytl za kůži a vyhodil za dveře - od té doby s povelem "deme ven" nemám problém :D . Hlavně je důležité u její výchovy nezapomenout že je to PES a podle toho se kněmu chovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu jak si můžete myslet že je to vtipné

      Vymazat
    2. Hm, podle Vašeho příspěvku jste se asi překlepl. Chtěl jste namísto pro choleriky napsat pro debily, viďte? Jinak si to totiž nedovedu vysvětlit :-D A pro debily, milý pane, kteří nemají úctu ke zvířeti, není žádný pes, natožpak shiba.

      Vymazat
  2. Mnoho lidí se může zaleknout při takovémto popisu shiby. Ale pokud můžu říct za sebe, jsem jimi ještě více fascinovaná. Tenhle článek a celkově Vaše stránky mi moc pomáhají jejich osobnost pochopit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem ráda, že se Vám stránky líbí. Shiba je opravdu specifické plemeno..

      Vymazat
  3. Jsme začátečníci. Z Jorkshira jsme přešli na Shiba, máme 3 měsíční slečnu Tashi. Poznáváme život se Shiba. Vaše články a rady hltáme. Pomáhá nám to zjistit co a jak je dobré dělat. díky Petra Chládková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji Petro za komentář. Přeji mnoho krásných chvil s Tashi a pevné nervy :D

      Vymazat
  4. Krásný a pravdivý článek, máme už druhého šibího kluka, první s námi prožil krásných 16 let, skvělý pejsek, na šibu až nezvykle hodný, ale hodně rezervovaný. Teď máme černé štěně a to je smršť, všude vleze, kontakt vyloženě vyhledává, včetně cizích lidí a i psů. Ale těžko říct, jestli mu to vydrží i do dospělosti. Každopádně je to zábavné plemeno a nudu s nimi nezažijete :-) Zdravím Šejminku od Wolfíka.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím ,máme prvního pejska a po dlouhém vybíráním jsme se rozhodli pro Shiba inu a mužu říct že je to opravdu osobnost je mu rok a je profík v hraní na zraněnou tlapku když jsme v přírodě a něco ho zaujme tak by tam dokázal sedět hodiny a když už chceme jít začne na nás hrát a zvedá tlapku ze začátku jsme samozdřejmě nevěděli tak jsme ho ruzně prohmatávali a pak jsme přišli na to že to na nás jen zkouší aby jsme tam ještě byli a jeho grimasy nás rozesmějou každý den,je hodně společenský a rád štípe lidi a je dost uštěkaný na shiba inu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No jo, typický šiba. Jejich hlavní vlastností je, omotat si páníčky kolem prstu. A simulovat umí dokonale :D

      Vymazat
  6. Dobrý den, plánujeme si pořídit shiba inu do bytu. V chování psů jsme s přítelem začátečníci a tak se trochu bojíme zda jeho povahu zvládneme. Já bych moc chtěla pejska, akorát se trochu bojím, jestli právě samce zvládneme. Četla jsem o shibách hodně a dokonce jsme se byli podívat na výstavě, takže myslím že nějakou přípravu už máme. Samozřejmě povaha mláděte vždy hodně závisí i na jeho rodičích a s tím souvisí i socializovanost, poslušnost atd. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli to nevadí, ve které chovné stanici jste si Šejmi pořizovala?

    OdpovědětVymazat
  7. Popis charakteristiky shiby mi hodně připomíná charakteristiku vlkodava. Elegantní přirozeně inteligentní pes, který nechápe, proč by měl dělat aport a podobné pitomosti. Ale dokáže číst a vycítit chování okolí, lidí i zvířat. Takže když se okolo mě a syna ochomýtl opilý chlap nebo se odněkud vyřítil vzteklý pes, postavila se před nás a chránila nás. Neútočila, jen výhružně zavrčela a každý se klidil z cesty. Pokud ji na vodítku vedl syn, byla naprosto klidná a nedovolila si trhnout vodítkem nebo utíkat. Ale pokud dostala volno a viděla zajíce nebo srnu, utekla:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono těch paličatých, ale chytrých plemen je víc. Aspoň se s nimi člověk nenudí :). A taky mám pocit že mě chrání, přesně ví, kdy mě má ignorovat a kdy mi má být nablízku.

      Vymazat
  8. Vaše stránky se mi hrozně líbí :) snažím se je pochopit,vědět na co být připravená až si ji přivezu domů.Nikdy není nad to přečíst si rady a zkušenosti od přímo od majitelů. Jsem tímto plemenem čím dál více fascinovaná. V určitých částech mi její chování připomíná chow chow (hlavně tvrdohlavost).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc ;) Jestli nějakou charakteristiku shiba má, tak je to kromě inteligence právě tvrdohlavost ;) Někdy je to vážně s nimi složité. Kdyžtak máme i instagram, tak můžete sledovat i tam, abyste viděla, jak mě Šejmi každý den tyranizuje ;)

      Vymazat
  9. Mám 4mesíčního "šibnutýho" kluka. Jako dítě jsem měla vlčáka, později fenku kavkazačku. Pak po dlouhý "without pes" pauze jsem po ješte delším vybíraním zvolila plemeno Shiba inu. Měla jsem na to víc důvodů ale prítel řekl, že jsem si vybrala tvora, který má "software kompatibilný s mojim". Asi má pravdu, dělám všechno po svým, vkuse lítám a pak ráda jen tak koukám bůhví kam. Já věřím, že všechno a všichni jsou s náma aby nás něco naučili. Mě Musaši učí toleranci a trpělivosti. Učí mně meditovat a těšit se okamžiku. Je úpřimný, chytrý a bezprostředný a to vyžaduje i ode mně. Jeho vztah de mnou není klasické psí otroctví, ale zbavuje mě toho mého. Je to tvor, se kterým uzavírám dohody, domlouvám se, cvičím svoje schopnosti komunikace. Je nadprůměrne inteligentný takže moje argumenty musí být silnejší než ty jeho. A to jsem cholerička jak vyšita. Shrnu to - shiba je dokonalost sama, takže ideální společník pro rovnako dokonalý lidi. A taky pro všechny ostatný, jen musí chtít učit se, měnit se a zdokonalovat se. Aktualizovat, upgradovat svůj "software". Ano, myslím to tak jak píšu. A s oblibou říkám - nemám psa, mám Shibu :-D Jinak děkuji autorce blogu, hodně mi pomohl připravit se na to, co mě čeká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc krásně napsané a naprosto se vším souhlasím. Nezapomeňte si správně aktualizovat a upgradovat software, až bude mít šibák pubertu :) To je teprve jiný živočišný druh :D Přeji spoustu krásných chvil s Musašim ;)

      Vymazat
  10. Snažím se dovychovat tříletou shibu kterou z nepochopitelných důvodů koupila moje dcera u množitelů z Nového boru s fiktivním PP. Budu mít nějaké dotazy hlavně ohledně možnostech jak venčit bez vodítka. Normálně poslouchá - sedni, lehni, ke mě, zůstaň, ale bez vodítka ani ránu. Máme ji teprve +- 3 měsíce, za tu dobu udělala dost pokrok k lepšímu, ale... viděla jsem i fotky snad s elektronickým obojkem? - zajímalo by mě jestli má někdo s tímto zkušenost. Nechci ji pořád venčit na vodítku - ale nemůže běhat po cestě a kolem posedů :( Jsem její člověk, určitě ji nijak neublížím, jsem ráda, že si na mě zvykla a má mě opravdu ráda. Je to naše zlatíčko, dost mě mrzí že se nemůže proběhnout volně po louce. Problém jsou srnky, zajíci a ta shiblá povaha...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych v takovémto případě použila stopovačku. Elektrický obojek nikdy (veliké riziko spojit si elektrický šok s něčím úplně jiným, plus nějaká etika vzhledem ke zvířeti - já si představuji, jak by bylo mně, dostat ránu a ani nevědět za co). No a začala bych shánět dobrého trenéra, protože tohle je velké téma.
      Šárka Dvořáková

      Vymazat
  11. Tento článek mi velice pomáhá 😊 mám doma shiba inu (spajka)❤ a je velmi tvrdohlavý .. Ať ho učíme co ho učíme vše zvládá na těch 80-90% ale přivolání zvládá tak na těch 95% je velmi milý,ale ta tvrdohlavost se v něm nezapře... Poslouchá tak jak by měl ale jakmile vidí ptáka,kočku nebo nějaké menší zvíře zaběhne se a je ochotný se vrátit domů po několika hodinách ... A proto se na vás obracím chtěla bych poradit nějaké cvičení jak fyzické tak ale i psychické předem děkuji za odpoveď pevně doufám že se jí dočkám dříve než mi pes přeroste přez hlavu 😂😂❤ jinak je to zlatíčko ❤❤

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, pán v prvním komentáři začal dobře...Je to PES a podle toho bychom se k němu měli chovat. Ano, je to PES ne kus hadru nebo neživé hmoty. Ani nám by se nelíbilo, kdy nás někdo vyhazoval z baráku za to, že neumíme malou násobilku, nebo že jsme se počůrali do pleny. Čili rozum do hrsti. Pes je nejlepší přítel člověka a nikdy na vás není naštvaný, ani když mu ublížíte. To se v lidské říši nevidí.

    OdpovědětVymazat
  13. shiby jsou zlé, kousavé. Mé zkušenosti jsou špatné. Tady se glorifikují, jak jsou geniální, ale je to zoufalý pokus shiby nějak omluvit. Nejsou geniální, jen číhají, na co skočit a kousat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pes je o majiteli. Jen jste ho špatně vychoval a teď nadávate na plemeno. Styďte se!

      Vymazat
    2. Nemyslím, že je vše jen o výchově. Ale velmi často je to o nepochopení. Nicméně na všem jde pracovat. (I na kousání, mluvím z vlastní zkušenosti.)
      Šárka Dvořákova

      Vymazat
  14. Dobrý den,přemýšlíme o pořízení Shiby,jen řešíme dilema druhého vlastně prvního domácí zvířátka ,probíhá nám po bytě králíček.Je to úžasnej pohodář a když čtu vše možné o Shibě říkám si jestli tito dva můžou být spolu?Dekuji za radu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš