Přeskočit na hlavní obsah

Strach psů z petard a co s tím

Strach z petard u psů
Silvestr je pro nás spojen s pořádáním oslav a veselím, bohužel ale také s petardami a ohňostroji. Zatímco nás tyto oslavy většinou nechávají klidnými, pro psy jsou velmi stresujícím obdobím. Jsou psi, kteří jsou doslova paničtí a bohužel se najdou i případy, kdy jejich strach skončí tragicky.




Proč se psi bojí petard?

Hlavní důvody, proč se psi bojí petard, jsou dva. Prvním je samotný zvuk rachejtlí. Psi mají totiž
značně vyvinutý sluch, takže je pro ně hlasitost petard intenzivnější.

Dalším důvodem je ale i strach z neznámého. Pes si zvuk nedokáže přiřadit ke konkrétnímu zdroji, je pro něj něčím nepřirozeným. Neví, co ho způsobuje a to ještě jeho strach zvyšuje.

Strach z petard je často provázen i s negativním zážitkem. Když před psa, který se do té doby nebál, někdo hodí petardu, můžete si být jistí, že se již bát bude.

Fobie u psů

Někteří psi snášejí petardy opravdu špatně a jejich strach může přejít až ve fobii z intenzivních zvuků. Strach si navíc mohou spojit se zdánlivě nesouvisejícími věcmi, které jim stresující zážitek připomínají. Vánoční stromeček, tma, sníh atd. V tomto případě je již na místě vyhledat odborníka.

Jak zbavit psa strachu z petard?

Když se již pes začne petard bát, s největší pravděpodobností ho tento strach nepřejde. Většinou se s věkem ještě zintenzivňuje. Jedním z důvodů je i to, že se jedná o situaci, které je vystavován jednou, dvakrát ročně.

Psy, kteří jsou opravdu paničtí, je možné zklidnit tišícími prostředky. V tomto případě se poraďte s veterinářem, který vám předepíše něco vhodného pro vašeho pejska.

Druhou metodou je, navyknout psa na petardy. Jedná se ale o dlouhodobý výcvik, s nejistým výsledkem. Psa musíte postupně navykat na zvuk petard a spojit ho s pozitivním zážitkem. To, co znáte z klasické pozitivky, ale aplikované na zvuky. Tedy psa vystavujete zvuku petard, ale pouze v takové intenzitě, aby ho zvuk nestresoval. Někdo hází petardy v dáli, ale lepší je využít speciální CD nahrávky. A samozřejmě psa v tu chvíli odměnit (pamlskem, hrou). Jinými slovy, musíte přeprogramovat psa, aby si petardy spojil s pozitivním zážitkem.

Jak snížit na Silvestra strach psů z petard?

Ať se váš pes bojí či nebojí petard, na Silvestra byste měli být opatrní a dodržovat některé zásady.

1. Venčení psa na Silvestra
V prvé řadě přizpůsobte samotné venčení. Psa vyvenčete v době, kdy je ještě relativní klid. Rozhodně ho nevenčete kolem půlnoci, i když ještě petardy neslyšíte. Na Silvestra také psa nemějte navolno. Choďte s ním ideálně na krátkém vodítku a ujistěte se, že se z obojku nemůže vyvléknout. Při hození petardy totiž hrozí riziko, že zpanikaří a uteče. Následně bude natolik dezorientovaný, že se sám nezvládne vrátit.

2. Mějte na Silvestra psa v bytě
Pokud máte psa v bytě neustále, o to lépe. Pokud je ale zvyklý být venku, vezměte ho raději dovnitř. Nedělejte to ale pouze kolem půlnoci, ale udělejte to dříve, aby si pobyt uvnitř nespojil s negativními pocity z petard.

3. Vaše chování ve stresové situaci
Nejhorší, co můžete udělat, když se pes bojí, je, že ho začnete horlivě utěšovat a litovat. Tím mu dáte najevo pouze to, že je jeho strach oprávněný a ještě více ho v něm utvrdíte. Buďte v klidu alespoň vy, když už není pes. Dbejte na to, aby váš hlas byl klidný, ale ne úzkostlivý. Nejlépe uděláte, když ještě před půlnocí začnete se psem hrát nějakou hru. Rozptylte ho, zabavte ho, ale nedělejte z něj šíleného chudáčka, co potřebuje politovat.

Strach z petard mají všechna zvířata

Strach z petard není samozřejmě problémem pouze psů. Své si během Silvestra užijí i ostatní zvířata, včetně těch hospodářských. Dezorientovaní jsou i ptáci, kteří jsou tak vyděšení, že jejich let často končí smrtí. Vždy, když budete házet petardu, tak si uvědomte, že možná kvůli vám nějaké zvíře právě trpí.

Na Silvestra bez petard


Možná k Silvestru ohňostroje a petardy patří. Ale opravdu je tak důležité házet petardy všude kolem, když pak tolik zvířat trpí a i umírá? Bohužel se množí případy, kdy se petardy házejí přímo před zvířata, asi z nějakého pubertálního pocitu nadřazenosti. Ohňostroje možná, ale petardy rozhodně nejsou nic veselého a příjemného. Tak co to zkusit jeden rok bez petard? Alespoň kvůli těm zvířatům.



Pokud byste chtěli číst více článků o psech, sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/zivotseshibainu/?fref=ts 

Komentáře

  1. shiba inu is so cute!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=PGQfoyoB63k

    OdpovědětVymazat
  2. Nejdůležitější je Vaše chování. Náš pes (shiba) byl tohoto silvestra venku před půlnocí s mojim otcem a další večery(kdy ještě doznívají petardy) jsem sním naschvál chodil po městě jakoby nic. Jak myslíte že se učí lovecký pes nereagovat na výstřel? Chodí se sním na procházky kolem střelnice, a to jsou jiné rány :-) ...potkával jsem lidi jejichž psi byly uplně vklidu i když kousek od nás pustili ohňostroj. Stejně tak sem viděl lidi se psy v náručích utíkat před ohňostrojem domů... takže problém je hlavně v nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, souhlasím, že je to hodně o lidech a jejich přístupu. Když je hysterický majitel, je i pes. Bohužel jsou stále častější situace, kdy někdo hodí petardu přímo před psa, což se nám stalo vloni, a pak je na světě problém, který se již dá těžko ovlivnit. Náš pes byl kvůli tomu vloni naprosto hysterický a vystresovaný, letos kupodivu pohoda. Lítala venku za zvuku petard a byla šťastná. Ale přesto je prostě chování a strach psa, za které majitel nemůže. A do velké míry to ovlivňuje i povaha plemene a individualita psa. Jsou psi, kteří jsou prostě přirození stresanti. To máte jak s lidmi. Já se také určitě nebojím toho, čeho se bojíte vy a obráceně... :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš