Přeskočit na hlavní obsah

Malý tip na výlet blízko Nitry - nejen se psem

To, že jsem v minulém článku psala, že jsem zarezervovala víkend u Nitry, abych si odpočinula a hlavně nelezla někde po horách, neznamená, že se nás páníček nerozhodl opět někde strhat.

Vlastně si uvědomuji, že od doby, co máme psa, to dělá pravidelně.  Pokud tedy chcete být akční, pořiďte si chlupáče.

Kam jsme se ale vlastně vypravili? Samozřejmě na nejvyšší místo široko daleko. Na vrch Zobor ležící ve výšce 588 m. No dobře, byl to takový kopeček, který zas tolik zabrat nedal.

U Podhájské cesty jsme se vydali po červené. Za  nás je to určitě nejlepší trasa na výstup. Oficiálně by cesta měla trvat necelou hodinu, ale jako vždy jsme ji šli dvojnásobnou dobu. Říkám vám, že buď mají ti Slováci vrtule v zadní části nebo nedokáží správně změřit čas. Nikdy jsme totiž na Slovensku nešli žádnou trasu podle plánovaných předpokladů.

Určitě nemělo vliv to, že jsme se na vrchol sápali po doznívající nemoci a že jsme s sebou měli psa, co musí očuchat každý lísteček a prohlédnout každou skulinku. To ani nemluvím o tom, že v jednom místě začala Šejmi stávkovat. Jako již mnohokrát se rozhodla, že už nikam nepůjde. Rozplácla se na zemi v pozici "mlok" a dělala umírajícího pejska.

Šli jsme kolem poledne a červená trasa byla téměř bez lidí. Sem tam jsme sice někoho potkali, ale dalo by se to spočítat na prstech jedné ruky. Pro psa tedy ideální část. Kde se ale vzala ta spousta lidí na vrcholu, nemám ponětí.

To už pro psa zas tolik příjemné nebylo. Relativně dost lidí jsme potkali na obou vrcholech. Zatímco ten nejvyšší byl vyloženě kochací, na druhém vrcholu zvaném Pyramida (554 m) se již bylo možné občerstvit v místním stánku, usadit se a pozorovat paraglaidingsty čekající na ten správný vítr. Jak my jsme jim záviděli, že mohou létat. Šejmi je také pozorovala se zaujetím a určitě přemýšlela, jak je možné, že tohle její páníčci neumějí. Nemáme holt nic, co by nám dávalo křídlo.

Jen snad škoda,že jsem v té chvíli nevěděla, že jeden z oněch létajících šťastlivců je synem jedné z mých sledujících na blogu, paní Píšové. Ten svět je opravdu malý.

Zpět jsme šli po modré, která byla docela strmá, takže jsme moc rádi, že jsme šli okruh obráceně. Celkově to byl opravdu příjemný výlet. Užili jsme si každou minutu a i Šejmi vypadala spokojeně. Pokud tedy budete někdy v blízkosti Nitry, nezapomeňte Zobor, nejjižněji položený vrchol pohoří Tribeč, navštívit. 


PSÍ BLOG
Kniha Život se shiba-inu: http://predprodej.zivotseshibainu.cz/
Náš Facebook: https://www.facebook.com/zivotseshibainu/
Náš Instagram: @zivotseshibainu nebo @modernakovi
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCtk6zew9hOR7PPfK7ezr_5A/featured?disable_polymer=1

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš