Přeskočit na hlavní obsah

Pro psí oči i sníh v Chorvatsku najdeme

Zatímco Maruška ve slavné pohádce hledala jahody, my si dali daleko odvážnější cíl, a to najít v Chorvatsku sníh. Pro ty psí oči, pro které bychom udělali vše, klidně i snesli modré z nebe.

Vlastně nás to napadlo dne 30. prosince, když jsme navštívili jezero Peručko. Dívali jsme na průzračnou vodu obklopenou horami, jejichž vrcholky byly pokryty bílým zlatem. Něčím, co náš pes naprosto miluje a i já se díky němu naučila mít ráda.

Po výletu přítel sedl k počítači a hledal pravděpodobná místa, kde by se mohl nacházet sníh, protože těžko bychom se vyškrábali až úplně na vrchol pohoří Svilaja. Našel obec Zelovo a u ní turistickou trasu Zelovo-Orlove stine, osmikilometrový výlet s relativně pozvolným stoupáním. To bylo vše, co jsme potřebovali vědět.

Byl Silvestr a ve Splitu, kde jsme trávili svátky, rtuť teploměru vyšplhala nad 10 °C. Sem tam byla slyšet v dálce petarda, ale nám to nevadilo, protože jsme utíkali za klidem. Přestože máme psa, který se petard nebojí, táhlo nás to do přírody a do klidu. Chtěli jsme mít krásného Silvestra, být spolu a být šťastni. 

GPSka nás samozřejmě táhla tím největším tankodromem, ale po zkušenostech z rumunských silnic, jak nás, tak ani naše auto, již nic nepřekvapí. Dojeli jsme do obce Zelovo, kde nám mimochodem děti hodily petardu přímo před auto. Klid se tedy úplně nekonal, alespoň do chvíle, než jsme se vydali na výlet.

Zaparkovali jsme za obcí a vyrazili po naplánované trase. Už když Šejmi seskakovala z auta, věděla jsem, že je šťastná, a že tohle se nám moc povedlo. Začala se točit jak blázen, skákat do sněhu a nasávat vůni přírody.

Jako správný lovecký pes musela vstřebat čumáčkem všechny pachové stopy a do detailu prozkoumat každou sněhovou vločku. S každým krokem, při kterém jsme se vzdalovali vesnici, jsme pociťovali hlubší a hlubší ticho, až byly slyšet pouze naše kroky ve sněhu a zrychlený dech.

Koukala jsem na Šejminku a byla jsem tak moc šťastná. Je nejen krásné, že takovéto okamžiky můžete zažívat se psem, ale také to, že je vůbec může zažívat ten pes. Pes cestovatel. Nikdy by mě nenapadlo, že se někdy budu v Chorvatsku brodit sněhem, natož to, že po sobě s přítelem budeme házet na Silvestra sněhové koule za radostného lítání našeho psa. Ale stalo se to. Byli jsme v Chorvatsku bez turistů.

Tak pamatujte, že je úplně jedno, zda jste jen dva, se psem, s dítětem, s přáteli, ale vždy si můžete vykouzlit netradiční zážitky a zažívat netradiční dobrodružství. Musíte jen chtít, jít tomu naproti, přestat se bát a nehledat výmluvy. Cestujte, poznávejte, nacházejte a dělejte šťastnými ty, co máte vedle sebe. Jako jsme my udělali ze Šejminky toho nejšťastnějšího psa.


PSÍ BLOG
Náš Facebook: https://www.facebook.com/zivotseshibainu/
Náš Instagram: @zivotseshibainu
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCtk6zew9hOR7PPfK7ezr_5A/featured?disable_polymer=1

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš