Přeskočit na hlavní obsah

Pohádkový řecký ostrov Thasos. Se psem.




Na Řecku miluji úplně všechno. Každý kámen, každou památku, jídlo, moře, celkovou atmosféru a hlavně ty všechny usměvavé a pohodové lidi. A tak padlo rozhodnutí, že při našem road tripu se psem po Evropě dojedeme až na řecký ostrov Thasos.

Malou zastávku jsme si udělali ještě na pevnině, u nádherného řeckého jezera Kerkini, ale pak následujících 10 dnů patřilo pouze Thasosu.

Na Řecko jsem se opravdu těšila, hlavně na to, jak náš pes zažije mnohá svá poprvé. Šejmi jela poprvé na trajektu, poprvé viděla létající racky nad vodní hladinou, poprvé viděla moře, poprvé se hrabala v písku na pláži, poprvé viděla antické památky a západy slunce nad mořem.


Mohu říct, že nás od samého začátku Thasos uchvátil. Krásná krajina, všude čisto, nikde žádní volně pobíhající psi a na konci září minimum turistů. Prostě ideální místo na dovolenou se psem.


Právem se tento ostrov nazývá "zelený smaragd v Egejském moři". Naleznete zde totiž velké množství lesů, které v kombinaci s mořem a hornatým povrchem působí naprosto pohádkově. Sama jsem již na několika řeckých ostrovech byla, ale Thasos přece jen v mém srdci zanechal tu nejhlubší stopu.

Již samotným zážitkem byla cesta trajektem. Šejmi byla chvíli nervózní, ale nakonec si cestu užívala. Pozorovala trajekt prorážející vlny, stejně jako létající racky nad její hlavou. A ten její výraz, když viděla poprvé moře ...

Ubytovali jsme se v městečku Limenaria, asi 40 km od hlavního města ostrova. Byla to ta nejlepší volba, protože Limenaria nabízí vše, co od dovolené můžete požadovat. Jedná se o krásné přístavní městečko, jehož dominantu tvoří zámeček Palatami, který se nachází na skále nad městem a který jsme mnohokrát navštívili při večerním venčení.  Město je plné taveren, kaváren, malých obchůdků, ale i možností ke koupání. Nejlepší pláží je bezpochyby Trypiti, ale my se většinou přemisťovali autem na pláž mezi Limenarií a Limenasem, kterou jsme měli jen pro sebe, což bylo pro nás i pro psa naprosto ideální.


Za deset dní, které jsme na ostrově strávili, jsme ho projeli úplně celý a jen těžko se mi hledá místo, které bych v tom všem vypíchla. Asi nejsilnějším zážitkem bylo pro mě navštívení kláštera archanděla Michaela, což bylo paradoxně jediné místo, kam nemohl na ostrově pes. Klášter je zasazen úplně na tom nejkrásnějším místě na ostrově, na vysoké skále. Ten výhled, který se vám naskytne, ještě než projdete branou kláštera, je až dechberoucí. A celé to místo ... wau. Ten klid, ta vnitřní čistota, ta jemnost, dokonalost a křehkost. I kdybych měla k dispozici milióny slov, nedokázala bych ho nikdy dokonale popsat.


Na Thasosu jsme našli i mnoho romantických vesniček, například Theologos či Maries, ale naším favoritem byla téměř neosídlená vesnička Kastro, se starými hradbami a malým kostelem. Udělali jsme si také krásný výlet k přírodnímu bazénu Giola či do vesničky Aliki, kde se nachází archeologická zóna s antickými vykopávkami a starobylým mramorovým lomem. Každé místo bylo bezproblémové pro výlet se psem. Nikde jsme neměli žádný problém s pohybem psa a vždy jsme ho mohli vzít do jakékoliv taverny či kavárny.

Své si na ostrově najdou i milovníci dlouhých túr a horské turistiky. My například navštívili nejvyšší vrchol Ypsarion, mající 1 204 m n. m. Vydat se na něj můžete z městečka Potamia, ze kterého vás čeká několikahodinové stoupání. My jsme již na začátku října nepotkali na trase žádného turistu, takže o to větší zážitek to pro nás byl. Nejen kvůli naprostému tichu, ale i díky kouzelným barvám začínajícího podzimu.

Na Thasos se tedy nebojte jet se psem. Doporučuji zvolit k cestě období na konci září, kdy již není takové vedro, ale přesto se stále dá v moři koupat, ale hlavně chodit i na všechny výlety se psem.

Krásná příroda, průzračné moře, dechberoucí výhledy, romantické vesničky a úžasní lidé. To je Thasos. Ráj na zemi, na který se nemusíte bát vzít s sebou svého psa.

PSÍ BLOG
Náš Facebook: https://www.facebook.com/zivotseshibainu/
Náš Instagram: @zivotseshibainu

                                           



















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš