Přeskočit na hlavní obsah

Chytali jsme zajíce

Ráno jako každé jiné. Ničím výjimečné. Přesto dokonalé, díky tomu zvířátku jménem ŠIBA. Netrpělivě vyčkávám u dveří, až se Šejminka uráčí jít na procházku. Během pěti minut si párkrát hlasitě povzdechnu nad paličatostí našeho psa. Šibu to nechává klidnou. Šejmi ještě pár minut dělá drahoty, ale nakonec její zvědavost jít ven převládne a nechává si dát vodítko. 

Na schodech potkáváme uklízečku. Neznámého vetřelce šiba vyštěká a pak opatrně, s výrazem: „dej si na mě pozor“, schází po schodech. Dole jí musím vysvětlit, že se jde tímto vchodem a ne tím, co chce ona. Nechápe. Divně se na mě podívá, ale pak si řekne: „No, tak jako co, v tomhle jí vyhovím“. Venku chci jít doprava, ona doleva. Tentokrát jsem to já, kdo ustoupuje. „A vida.“, řekne si Šiba. „Už ji mám zase v hrsti.“

Procházka je následně klasická, ploužíme se pomalu, demonstrativně očucháváme, co se dá. Já jen tiše a klidně stojím a čekám, až budu moct jít dál. Ještě, že nemám hodinky. Také na co, když se šibou  se vždy zastaví čas. 

Najednou zrada. Kolem nás proběhne zajíc. V městě, mezi baráky, ZAJÍC. Šiba okamžitě přepíná do modulu LOVEC. Je jí jedno, že je na vodítku a ještě víc je jí fuk, že ho na druhém konci držím já. Honí zajíce a při tom se škrtí na vodítku. Stojí na zadních a prosí, aby mohla zajíce honit. Může se zbláznit. Má v hlavě jen jednu myšlenku: „chytit zajíce“ a nic jiného jí nezajímá. Už nevím, co s ní. Nechci ji uškrtit a tak se postupně snažím šibu zklidnit. Marně. Pomalu posunuji vodítko, dostávám se k ní. Snažím se ji vzít do náruče. Šiba se vzpouzí. Hází s sebou na všechny strany. Je v naprostém transu. Poponáším ji co nejdál od místa, kde zajíc nechal pachovou stopu. Mluvím k ní potichu, snažím se ji zklidnit. Obejmu ji, hladím, ale ona chce za zajícem. Celou věčnost mi trvá, než ji zklidním. Už klidné stvoření pokládám na zem. Jdeme dál, Šejmi rychle běží na trávu, kde se vykaká. Koukne na mě, že má hotovo a ať už jí dám konečně pokoj. "Vždyť tohle si přece, paničko, ode mne chtěla." A začne znova. Tahá vodítko směrem, kde byl dřív zajíc, který je teď už nejspíš na druhém konci města. Škrtí se, je jí to jedno. Zajíce prostě chytne. Znovu ji beru do náruče, spolu s pytlíkem na exkrementy. Nikde kolem žádný koš. Vzpouzející se šiba, pytlík, klíče. Nevím, co držet dřív. Říkám si: „Má někdo doma takového ptáka?“ Vlastně mě už to ani nepřekvapuje. Mám totiž šibu, paličatou šibu. 

Cestou potkávám jednu moc sympatickou paní, která směrem k šibě povídá: „To se někdo má, když ho panička nosí.“. Nevydržím to a líčím neznámé paní celou historku. Mám pocit, že trpí se mnou. Dáváme se do řeči Vypráví mi o svém pejskovi jménem Brit, kterého museli odevzdat nacistům během války. Ještě dnes vidí jeho výraz, který má, když je zavřený v bedně s otvorem jen na hlavu. A Brit odjíždí....... Pryč z jejího života, ale ona na něj nikdy nezapomene.... Navždy bude Brit v jejím srdci. Jak někdo mohl něco takového udělat? Vzpomenu si na dnešní dobu a je mi smutno. Vzpomenu si, jak lidé trpěli a jak si dnes spousta lidí neváží toho, co má. Jak já jsem ráda za svoji šibu. Za svoji zlobivou, paličatou, dominantní šibu. Popřejeme si s paní hezký den a já s tím zlobivým, sedmikilovým „KRAKENEM“ odcházím. 

Pět minut ji nosím po sídlišti a najednou si vůbec nevzpomínám, zda čurala nebo ne. Dávám jí na zem. A šiba je hodná. Najednou je to moje malá poslušná holčička. Blížíme se k bytu. Potkáváme starší pár s pejskem. S tím si Šejminka asi minutu hraje a pak si chce hrát s pánem. Lidi ji prostě baví víc. Možná ji baví to, jak ostatní psi pak na své páníčky žárlí. Šiba chce být prostě milována každým. 

Jsme 20 metrů od baráku a šiba cítí konec procházky. Čurala, nečurala, nevím. Je mi to jedno. Chci už být doma. Když v tom cvak. Šibě zase cvaklo v mozku, že vlastně honí zajíce. Panička, nepanička, vodítko, nevodítko, zajíc je zajíc. Šiba se vzpouzí, škrtí, já se ji snažím vzít do náruče a zklidnit. Nekončící boj s paličatým psem.

Přijdeme domu, zavřu dveře a šiba mě nesnáší. Nesnáší, že jsem jí nedovolila chytit zajíce. Chytne rychle moji botu, odnese ji do obýváku a dělá s ní psí kusy. Bota létá po celé místnosti, ale šiba se rozhodla, že se mi pomstí. V tom vstane z postele páníček. Otevře dveře a řekne: „Tak už mám snídani?“. Celá zpocená, unavená, vyšroubovaná k nepříčetnosti se na něho otočím, pára mi uchází z uší. Přítel se zarazí a povídá: „Co se stalo?“. „Mám k tomu jen tři slova: „CHYTALI JSME ZAJÍCE.“. On rozumí. Viktor mi totiž vždycky rozumí. Jsme totiž v tomhle šibím světě spolu.


Nezapomeňte, že nejvtipnější zážitky najdete na našem Facebooku: https://www.facebook.com/zivotseshibainu


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?

Můj pes není liška!

Shiba-inu Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme. Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné… No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici liš