Přeskočit na hlavní obsah

Můj pes není liška!

Shiba-inu


Miluji to, co Šejmi každý den vymyslí. Miluji její povahu, to jak je paličatá, dominantní, sladká a nádherná. Každý den děkuji za to, že ji mám. A jsem víc a víc hrdá na to, že je celá moje (naše). Vždy se dmu pýchou, když ji venčím a ona kráčí jako královna. Našlapuje zlehka, s noblesou. Nejen, že rozzáří můj den, ona rozzáří i celé město, kterým procházíme.

Má hrdost snad ani nemůže být větší. Větší nemůže být ani má jistota, že je to ten nejkrásnější pes na celém světě (stejně tak, jako má tuhle jistotu každý majitel psa). Zaručeně. Tento krásný pocit mi může zkazit jen jediné. Typická věta kolemjdoucího: „Ty jo, ta vypadá jako liška“…. A z pocitu hrdosti je pocit marnosti. Někteří trvají na tom, že to určitě liška je. Jedna malá holčička se mě dokonce se strachem v očích ptala, co je to za zvíře a nevěřila tomu, že je to pes. Je to marné, je to marné, je to marné…

No tak, můj pes vážně není liška! Já to musím vědět! Můj děda totiž mnoho let na vesnici lišky choval a já je už jako malá chodila krmit. Takže vážně vím, jak vypadá liška. Tohle není liška, tohle je shiba. Zlobivá, krásná shiba.

A když už si myslím, že mě nic nepřekvapí, tak přijde paní, která mi povídá: „vy máte ale krásného kříženečka.“. Najednou to srovnání s liškou nepůsobí tak hrozně:)

Liška x šiba. S přirovnáním shiby k lišce se potýkají všichni majitelé shib. Vždyť se dají i na internetu koupit trička s nápisem: Můj pes není liška“.

Ale co s tím? Nic, vždyť je to úplně jedno….


                               Liška (ale dalo to fušku najít nějakou, která nevypadá jako shiba:)


Komentáře

  1. A me se to prirovnani treba libi... libi se mi, ze to je takova listicka a je i stejne mazana ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se to taky líbilo :-) Byla to taková naše lištička. Taky jsme si ji pořídili někdy v roce 1996, takže to byla raritka. S popisem shiby souhlasím, taková jiná šelmička. Přivolání byla dobrodružná detektivka občas s prvky trilleru :-D , ale já ji prostě vždycky pustila na volno. Nějak to časem pak pochopila, že mě fakt nebaví ji nahánět a s vyšším věkem začala poslouchat. Na vodítku se naučila netahat, sedni, lehni, čekej... a to stačilo. Víc jsem od ní nepotřebovala. Nikdy si nic nevzala bez dovolení, ani když jsem nechala oběd na tácu (v posteli) ona u mě ležela, a když jsem odskočila, byla úplně ve stejné poloze. V tomhle byla úžasná. A milovala olizovat nohy :-) Byla s námi 16 let než odešla do věčných lovišť. Teď do budoucna zase uvažuji, že bych si pořídila shibi holcicku.

    OdpovědětVymazat
  3. Aj my máme shibaka. Je strašne prituľny ale k cudzím ľuďom je veľmi zlý, čo má trápi.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Se psem k Balatonu

Balatongyörök Léto už sice pomalu končí, ale tento článek bude aktuální každý rok. Na začátku musím přiznat, že jsem byla dost skeptická vůči letní dovolené se psem. Přece jen je něco jiného, když vezmete psa na víkend po Čechách nebo někam na hory a něco jiného, když jedete k moři, v našem případě k Balatonu. Zpětně ale musím říci, že jsem byla moc ráda, že jsme ji vzali s sebou a to i přesto, že nás v mnoha ohledech omezovala a dovolená byla přece jen jiná, než kdybychom Šejminku s sebou neměli. Základní tipy, jak se psem k Balatonu: Hrad Sümeg Zařiďte si cestovní pas pro psa – zní to složitě, ale pas funguje jako očkovací průkaz. Dojděte si ke svému veterináři, který vám pas vystaví, a zároveň s tím psa naočkuje. Pokud tedy víte, že se psem budete chtít někdy vycestovat, nechte mu pas vystavit automaticky při očkování, protože jinak ho budete muset přeočkovat, i když ještě jeho očkování bude v platnosti. Po vystavení pasu, a tedy po přeočkování, může pes vycestov

Článek o šibách, který nebude v časopise

Jaké to je mít doma shiba-inu? Šiba je velmi odlišná od ostatních plemen. Je velmi inteligentní a paličatá. Žije ve svém světě a do toho pouští jen vyvolené. Být pánem šiby, je jakési privilegium, které si uvědomíte až při soužití s ní. Mít doma šibu je jako žít na houpačce, nikdy nevíte, co udělá. Někteří možná namítnou, že to nelze vědět u žádného psa, ale u šiby je to přece jen jiné. Možná je to právě její vysoká inteligence, která z ní dělá výjimečného psa. Většina psů se podřídí tomu, co chce jejich pán, ale šiba taková není. Vy musíte pochopit ji. Musíte ji respektovat a stanovovat hranice velmi opatrně, protože cokoliv uděláte špatně, xkrát se vám vrátí. Šiba není klasický pes, je to snad jiný živočišný druh. Je hrozně věrná, oddaná, ale přitom maximálně samostatná. Ona pány svým způsobem nepotřebuje, oni prostě potřebují ji. Je hodně klidná a rozvážná. Prostě nad vším hrozně dlouho přemýšlí. Je čistotná a tichá, takže ideální pes do bytu.  Je shiba vycvičitelný pes?